diumenge, 9 de setembre del 2012

3 ICONOGRAFIA BÀSICA DE LA CULTURA OCCIDENTAL 3


Les arrels paganes de la iconografia cristiana.



Les cultures, les civilitzacions, o les religions no apareixen del no res, com els bolets al bosc a la tardor. Sempre són el resultat de l'evolució d'unes d'anteriors que per diferents motius o circumstàncies, han entrat en decadència i han de ser substituïdes per unes altres de noves, més adaptades a les condicions econòmiques, polítiques i socials del moment.
El cristianisme, es també fill d'unes religions anteriors - l'antiga religió egípcia, el judaisme, el paganisme, les religions mistèriques, de l'Imperi Romà-, de fet judaisme, cristianisme i islam -fortament emparentades- formen el grup del que s'anomenen religions mono(un) teistes, és a dir aquelles que afirmen l'existència d'un sol Deu -Yahvé, Deu o Al·lâh-, a diferència de d'altres com l'Hinduisme, o la religió egípcia, o la grega i/o romana que anomenem poli (varis) teistes (deus), Isis, Horus, Atenea, Mart, Júpiter, Venus...
En general, aquestes religions monoteistes, son fortament patriarcals, és a dir , que és fonamenten en l'existència d'un sol Deu, però que sempre és del gènere masculí i en conseqüència, en la submissió d'una part de la humanitat -la del gènere femení- a l'altre -el masculí-. I en el manteniment d'una jerarquia social -de dalt a baix - molt acusada, esclaus, estaments o classes socials, fonamentada en el poder del coneixement -sacerdots-, de la força -guerrers, nobles-, o de la riquesa -burgesia-.
Pel que fa a les seves manifestacions artístiques, veurem com el cristianisme parteix d'alló que era habitual, freqüent en els segles I i II després del naixement de Crist, i prendrà els seus referents precisament per aquests anys.
Veiem la següent presentació:

<iframe src="http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/14167018" width="427" height="356" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" style="border:1px solid #CCC;border-width:1px 1px 0;margin-bottom:5px" allowfullscreen> </iframe> <div style="margin-bottom:5px"> <strong> <a href="http://www.slideshare.net/terraxaman/arrels-paganes" title="Arrels paganes" target="_blank">Arrels paganes</a> </strong> from <strong><a href="http://www.slideshare.net/terraxaman" target="_blank">terraxaman</a></strong> </div>



si no es veu aneu aquíhttp://www.slideshare.net/terraxaman/arrels-paganes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada